Surface Chemistry Important Questions With Answers (Adsorption)

These Surface Chemistry Important Questions With Answers (Adsorption) are useful for the students of NEET, AIIMS, JEE, and other entrance examinations.

Surface Chemistry Important Questions With Answers (Adsorption)

1. Which of the following statements is true with respect to the extent of physisorption?

a) Increases with increase in temperature

b) Decreases with increase in surface area

c) Decreases with increase in the strength of Van der Waals forces

d) Decreases with increase in temperature

Answer: Decreases with increase in temperature

2. Which of the following can result in a transition from physisorption to chemisorption?

a) Decrease in temperature

b) Increase in temperature

c) Decrease in pressure

d) Increase in surface area

Answer: Increase in temperature

3. In physisorption, the adsorbent does not show specificity towards a particular gas.

a) True

b) False

Answer: True

4. Which of the following statements is incorrect with respect to physisorption?

a) It is reversible

b) It is spontaneous

c) ΔH < 0

d) ΔS > 0

Answer: ΔS > 0

5. Which of the following statements is true with respect to the types of adsorption?

a) Chemisorption is stronger than physisorption

b) Physisorption is stronger than chemisorption

c) They are both equal

d) They cannot be compared

Answer: Chemisorption is stronger than physisorption

6. Which of the following is an example of sorption?

a) Sponge in water

b) Cotton dipped in ink

c) Water on silica gel

d) Oxygen on metal surface

Answer: Cotton dipped in ink

7. Which of the following statements is not true with respect to chemisorption?

a) Depends on nature of adsorbate and adsorbent

b) Has a large heat of adsorption

c) Forms a unimolecular layer

d) Occurs at low temperature

Answer: Occurs at low temperature

8. A finely divided substance is more effective as an adsorbent.

a) True

b) False

Answer: True

9. What is the process called when the molecules of a substance are retained at the surface of a solid or a liquid?

a) Absorption

b) Adsorption

c) Sorption

d) Desorption

Answer: Adsorption

10. Which of the following forces is involved in physical adsorption?

a) Gravitational force

b) Magnetic force

c) Van der Waals force

d) Electromagnetic force

Answer: Van der Waals force

Surface Chemistry Question (Colloids Around Us)
Surface Chemistry MCQ (Colloids Classification)
Surface Chemistry Class 12 Important Questions (Colloids)
Surface Chemistry Important Questions (Catalysis)
MCQ On Surface Chemistry (Emulsions)

Comments