TOP 1000+ Operating System MCQ and Answers with FREE PDF Download

These Operating System MCQ and Answers are most important for your upcoming examination including BCA, MCA, GATE, NET, UGC NET & other examinations. Operating System MCQs are very important for campus placement tests and job interviews. We will update more questions soon.

Operating System, or OS, is a program that provides the interface between the user and computer hardware. It is also responsible for managing the other programs on a computer. An operating system can be compared to a government with different departments. The government ensures that thousands of people live together peacefully and work towards the same goal. The OS ensures that the different programs run on a computer work together without any conflicts. It manages memory, handles devices, and controls access to files. It works as an interface between users and computers.

Operating System MCQ and Answers

Processes

Operating System MCQ and Answers: Set-1

Operating System MCQ and Answers: Set-2

Operating System MCQ and Answers: Set-3

Operating System MCQ and Answers: Set-4

Operating System MCQ and Answers: Set-5

Operating System MCQ and Answers: Set-6

Distributed Communication

Operating System MCQ and Answers: Set-7

Operating System MCQ and Answers: Set-8

CPU Scheduling

Operating System MCQ and Answers: Set-9

Operating System MCQ and Answers: Set-10

Operating System MCQ and Answers: Set-11

Process Synchronization

Operating System MCQ and Answers: Set-12

Operating System MCQ and Answers: Set-13

Operating System MCQ and Answers: Set-14

Operating System MCQ and Answers: Set-15

Operating System MCQ and Answers: Set-16

Deadlocks

Operating System MCQ and Answers: Set-17

Operating System MCQ and Answers: Set-18

Operating System MCQ and Answers: Set-19

Operating System MCQ and Answers: Set-20

Memory Management

Operating System MCQ and Answers: Set-21

Operating System MCQ and Answers: Set-22

Operating System MCQ and Answers: Set-23

Operating System MCQ and Answers: Set-24

Operating System MCQ and Answers: Set-25

I/O Systems

Operating System MCQ and Answers: Set-26

Operating System MCQ and Answers: Set-27

Real-Time Operating Systems(RTOS)

Operating System MCQ and Answers: Set-28

Operating System MCQ and Answers: Set-29

Multimedia Systems

Operating System MCQ and Answers: Set-30

Operating System MCQ and Answers: Set-31

Operating System MCQ and Answers: Set-32

Security

Operating System MCQ and Answers: Set-33

Operating System MCQ and Answers: Set-34

Operating System MCQ and Answers: Set-35

Operating System MCQ and Answers: Set-36

Operating System MCQ and Answers: Set-37

Operating System MCQ and Answers: Set-38

The Linux System

Operating System MCQ and Answers: Set-39

Operating System MCQ and Answers: Set-40

Operating System MCQ and Answers: Set-41

Operating System MCQ and Answers: Set-42

Operating System MCQ and Answers: Set-43

Operating System MCQ and Answers: Set-44

Operating System MCQ and Answers: Set-45

Operating System MCQ and Answers: Set-46

Virtual Memory

Operating System MCQ and Answers: Set-47

Operating System MCQ and Answers: Set-48

Operating System MCQ and Answers: Set-49

Operating System MCQ and Answers: Set-50

File Systems and their Implementation

Operating System MCQ and Answers: Set-51

Operating System MCQ and Answers: Set-52

Operating System MCQ and Answers: Set-53

Operating System MCQ and Answers: Set-54

Operating System MCQ and Answers: Set-55

Operating System MCQ and Answers: Set-56

Operating System MCQ and Answers: Set-57

Operating System MCQ and Answers: Set-58

Operating System MCQ and Answers: Set-59

Operating System MCQ and Answers: Set-60

Mass-Storage Structures

Operating System MCQ and Answers: Set-61

Operating System MCQ and Answers: Set-62

Operating System MCQ and Answers: Set-63

Operating System MCQ and Answers: Set-64

Operating System MCQ and Answers: Set-65

Operating System MCQ and Answers: Set-66

Protection

Operating System MCQ and Answers: Set-67

Operating System MCQ and Answers: Set-68

Operating System MCQ and Answers: Set-69

Operating System MCQ and Answers: Set-70

Distributed Operating System

Operating System MCQ and Answers: Set-71

Operating System MCQ and Answers: Set-72

Operating System MCQ and Answers: Set-73

Distributed File Systems

Operating System MCQ and Answers: Set-74

Operating System MCQ and Answers: Set-75

Operating System MCQ Questions and Answers

Operating System MCQ and Answers with FREE PDF Download

1) Which of the following is a single-user operating system?

  1. Windows
  2. MAC
  3. Ms-Dos
  4. None of these

Answer: Ms-Dos


2) The size of virtual memory is based on which of the following?

  1. CPU
  2. RAM
  3. Address bus
  4. Data bus

Answer: Address bus


3) If a page number is not found in the translation lookaside buffer, then it is known as a?

  1. Translation Lookaside Buffer miss
  2. Buffer miss
  3. Translation Lookaside Buffer hit
  4. All of the mentioned

Answer: Translation Lookaside Buffer miss


4) Which of the following is not application software?

  1. Windows 7
  2. WordPad
  3. Photoshop
  4. MS-excel

Answer: Windows 7


5) Which of the following supports Windows 64 bit?

  1. Window XP
  2. Window 2000
  3. Window 1998
  4. None of these

Answer: Window XP


6) Which of the following windows does not have a start button?

  1. Windows 7
  2. Windows 8
  3. Windows XP
  4. None of these

Answer: Windows 8


7) Which of the following operating systems does not support more than one program at a time?

  1. Linux
  2. Windows
  3. MAC
  4. DOS

Answer: DOS


8) Which of the following is a condition that causes deadlock?

  1. Mutual exclusion
  2. Hold and wait
  3. Circular wait
  4. No preemption
  5. All of these

Answer: All of these


9) Who provides the interface to access the services of the operating system?

  1. API
  2. System call
  3. Library
  4. Assembly instruction

Answer: System call


10) Where are placed the list of processes that are prepared to be executed and waiting?

  1. Job queue
  2. Ready queue
  3. Execution queue
  4. Process queue

Answer: Ready queue

11) Which of the following is not an operating system?

  1. Windows
  2. Linux
  3. Oracle
  4. DOS

Answer: Oracle


12) What is the maximum length of the filename in DOS?

  1. 4
  2. 5
  3. 8
  4. 12

Answer: 8


13) When was the first operating system developed?

  1. 1948
  2. 1949
  3. 1950
  4. 1951

Answer: 1950


14) When were MS windows operating systems proposed?

  1. 1994
  2. 1990
  3. 1992
  4. 1985

Answer: 1985


15) Which of the following is the extension of Notepad?

  1. .txt
  2. .xls
  3. .ppt
  4. .bmp

Answer: .txt


16) What else is a command interpreter called?

  1. prompt
  2. kernel
  3. shell
  4. command

Answer: shell


17) What is the full name of FAT?

  1. File attribute table
  2. File allocation table
  3. Font attribute table
  4. Format allocation table

Answer: File allocation table.


18) BIOS is used?

  1. By operating system
  2. By compiler
  3. By interpreter
  4. By application software

Answer: By operating system


19) What is the meaning of the Booting in the operating system?

  1. Restarting computer
  2. Install the program
  3. To scan
  4. To turn off

Answer: Restarting the computer


20) When does page fault occur?

  1. The page is present in memory.
  2. The deadlock occurs.
  3. The page does not present in memory.
  4. The buffering occurs.

Answer: The page does not present in memory.


21) Banker’s algorithm is used?

  1. To prevent deadlock
  2. To deadlock recovery
  3. To solve the deadlock
  4. None of these

Answer: To prevent deadlock


22) When you delete a file on your computer, where does it go?

  1. Recycle bin
  2. Hard disk
  3. Taskbar
  4. None of these

Answer: Recycle bin


23) Which is the Linux operating system?

  1. Private operating system
  2. Windows operating system
  3. Open-source operating system
  4. None of these

Answer: Open-source operating system


24) What is the full name of the DSM?

  1. Direct system module
  2. Direct system memory
  3. Demoralized system memory
  4. Distributed shared memory

Answer: Distributed shared memory


25) What is the full name of the IDL?

  1. Interface definition language
  2. Interface direct language
  3. Interface data library
  4. None of these

Answer: Interface definition language


26) What is bootstrapping called?

  1. Cold boot
  2. Cold hot boot
  3. Cold hot strap
  4. Hot boot

Answer: Cold boot


27) What is the fence register used for?

  1. To disk protection
  2. To CPU protection
  3. To memory protection
  4. None of these

Answer: To memory protection


28) If the page size increases, the internal fragmentation is also?..?

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Remains constant
  4. None of these

Answer: Increases


29) What is the number of characters contained in the primary name of the file of MS-DOS?

  1. Up to 8 characters
  2. 3 characters
  3. Up to 10 characters
  4. None of the above

Answer: Up to 8 characters


30) Which command is used to fetch a group (.doc) of files that have just been deleted?

  1. Undelete
  2. Undelete/all
  3. Undelete *.doc
  4. All of above

Answer: Undelete *.doc

Comments