50+ Vitamins MCQs with FREE PDF Download

These Vitamins MCQs are designed to prepare students for Medical Entrance Examinations like NEET, AIIMS, JIPMER etc. These Solved MCQs Of Vitamins given in each chapter are not only directly taken from different previous years’ question papers but they are also selected keeping in mind the future pattern of the exam.

Solved MCQs Of Vitamins

1. The condition of excess intake of vitamins is called ________

a) denaturation

b) renaturation

c) avitaminoses

d) hypervitaminoses

Answer: d

2. Which of the following vitamins are stored in human tissues?

a) B1

b) B2

c) B6

d) K

Answer: d

3. Which of the following water-soluble vitamins are stored in the body?

a) B2

b) B4

c) B12

d) C

Answer: c

4. Vitamin B2 is also known as _______

a) thiamine

b) riboflavin

c) cobalamin

d) pyridoxine

Answer: b

5. Retinol is vitamin ___

a) A

b) C

c) D

d) K

Answer: a

5. Cyanocobalamin is used for the treatment of deficiency of which vitamin?

a) B2

b) B12

c) E

d) K

Answer: b

6. Deficiency of ascorbic acid in diet causes _______

a) scurvy

b) beri beri

c) rickets

d) cheilosis

Answer: a

7. The class of compounds showing vitamin E activity are called _______

a) phytomenadiones

b) tocopherols

c) ergocalciferols

d) pyridoxines

Answer: b

8. Which vitamin can be obtained from sunlight?

a) A

b) H

c) D

d) E

Answer: c

9. Which of the following compounds is usually not produced by the human body?

a) Hormones

b) Nucleic acids

c) Vitamins

d) Enzymes

Answer: c

10. Which of the following statement is incorrect?

a) Vitamin deficiency causes diseases

b) Excess vitamin intake is harmful

c) Vitamins contain amino groups

d) Vitamins can be produced by plants

Answer: c

11. Which of the following vitamins are soluble in water?

a) A

b) C

c) D

d) E

Answer: b

12. Deficiency of which vitamin causes Beri-Beri?

a) Vitamin B12

b) Vitamin B2

c) Vitamin B6

d) Vitamin B1

Answer: d

13. Name the disease caused by the deficiency of Niacin?

a) Pellagra

b) Rickets

c) Scurvy

d) Pernicious anemia

Answer: a

14. Which of the following is a component of the coenzyme A?

a) Retinol

b) Pantothenic acid

c) Pyridoxine

d) Retinoic acid

Answer: b

15. Megaloblastic anemia is caused due to deficiency of ___________

a) Cobalamin

b) Pyridoxine

c) Niacin

d) Folic acid

Answer: d

16. Which of the following vitamin is also known as cobalamin?

a) Vitamin B11

b) Vitamin B12

c) Vitamin B6

d) Vitamin B2

Answer: b

17. Mark the INCORRECT statement about Ascorbic acid.

a) It is a strong reducing agent

b) It can have synthesized in the body

c) Involves in hydroxylation of prolyl- and lysyl- residues of collagen

d) Shows antioxidant activity

Answer: b

18. Which of the following is not a fat-soluble vitamin?

a) Vitamin D

b) Vitamin K

c) Vitamin C

d) Vitamin A

Answer: c

19. Name the vitamin which functions as hormone as well as visual pigment?

a) Thiamine

b) Riboflavin

c) Retinol

d) Folic acid

Answer: c

20. Which of the following vitamin serves as a hormone precursor?

a) Vitamin C

b) Vitamin A

c) Vitamin K

d) Vitamin D

Answer: d

21. Name the vitamin which takes part in blood clotting?

a) Vitamin E

b) Vitamin K

c) Vitamin D

d) Folic acid

Answer: b

22. Name the structure analog of vitamin K, which is used as anticoagulant?

a) Warfarin

b) Tocopherol

c) Ergocalciferol

d) ?-carotene

Answer: a

Multiple Choice Questions On Vitamins And Minerals PDF Download

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF